New Layout New Hope

Monday, April 26, 2010

BUSTED!

video

Ptg td, tyme klas macroeconomics...satu kejadian 'aneh' tlh berlaku,,haha..bukan aneh sebenarnyer..
tetapi ia tlh menjadi lumrah untuk kehidupn seorang student di universiti..hoho

Klas macro td amat membosankan,,lecturer wat lwk bosan, ttp suasane ttp sme..senyap dan membosankn..
aku juga hampir tertdo tp aku cube utk menahan mateku yg layu itu..

Video di ats tlh dirakam oleh aku..haha..mangsa; khairul hafiz(hebat..leh cover pkai buku lg..)
haha..BUSTED!

Sunday, April 25, 2010

Do you believe this?



Andy Mckee(cover by 12 years old kid)

WOW!..incredible!extraordinary!this is what we talking about!

Let's enjoy this video..Mun showed me this video and it makes me amazed and speechless..ha.ha.

A 12-year old kid can play plucking very well!i respect him utmost!haha..

Saturday, April 24, 2010

DH ABES DH...

Akhirnye...MUET reading, writing and listening had over..thank God..

tetapi, walau bagaimanapun, Muet ttp ade lg episode seterusnyer iaitu, Speaking!!!
That's the worst part of it..aku tak mau speaking...pliz3...

but terpakse juga...aku nyer speaking 12 May, on wednesday..aku rase aku lah paling lmbat cause org lain sume 3,4,5 aribulan..huish..ape la nasib ku ni..aku dpt candidate D..which means last skali kot..not sure..but Sir Khairuddin berkate, jika kamu mendapat candidate D, kamu untung!

LUCKY ME??!!aku pn lompat kegembiraan(haha)..(actually x lompat sebenarnye..)but when one of my friend said that..speaking tu in random and whoever starts first may get high marks(depend on his or her speaking gak)..

adekah benar segala yg diperkatekan rakan ku ini??what do u think?TAH. aku rase ikut sequence..mne leh meyn balun jek..haha
kk,,the point of this post is actually to tell that Half of my MUET dh abes, lg 30 minutes utk speaking session..hoho...
pas aku post mende ni, enjoy la!!tgk Prison break buat kali yg kedua..walaupon aku dh tgk abes dh sume season die..(though there's finance and business midterm next week,,haha)

Sunday, April 18, 2010

11 Fatwa Yahudi Orthodoks

Informasi ini aku ingin berkongsi dgn anda semua..slamat membace!

Bagi menjaga budaya agama Judais agar tidak dipengaruhi oleh arus sekular global, para Rabbi Yahudi Orthodoks memutuskan bermacam-macam peraturan yang ketat di daerah majoriti mereka di Mea Sharim. Sebahagian besar peraturan adalah yang sudah sedia terkandung dalam kitab Taurat.


Fatwa 1 : Mengharamkan HDTV
Menurut para Rabbi Orthodoks, terjahan visual gambar yang begitu realistik dan melampau akan merosakkan pemikiran masyarakat. Visual jenis High Defination (HD) yang luar biasa boleh mengkhayalkan seseorang yang melihat.
Mereka bimbang penampilan visual-visual luar biasa dari HDTV akan menyebabkan golongan muda tidak lagi berminat hadir ke kelas-kelas pengajian Taurat dan Mishnah. Ini kerana mereka akan sibuk menghadap televisyen sepanjang masa.
Bagi membendung gejalan ini, kempen-kempen yang keras dijalankan secara meluas, demonstrasi dan bantahan secara terbuka dilakukan hampir setiap hari. Tidak cukup dengan itu, mereka menerbitkan pula iklan TV yang menjalankan kempen mengharamkan penggunaan HDTV.

Fatwa 2 : Pengharaman Memakan Babi
Golongan Yahudi ultra Orthodoks di Israel sering bersengketa dengan kelompok Yahudi Sekular (Zionis) tentang makanan. Para Rabbi Ultra Orthdoks menegaskan agama Judais mengharamkan penganutnya memakan babi.
Kesatuan Rabbi bersepakat membawa penguatkuasaan pengharaman memakan babi ke peringkat parlimen. Ketika itu Presiden Israel ialah Yitzak Shamir yang memimpin Parti Likud.
Lima pertubuhan Rabbi utama di Israel meminta agar dikuatkuasakan undang-undang peringkata persekutuan agar melarang semua penganut Judais dari memakan babi. Menurut mereka, penganut Judais perlu kembali kepada ajaran asal Taurat.
Larangan bukan sahaja tertakluk kepada memakan babi, tetapi juga menjual, membawa atau menyentuh binatang itu.
Cadangan undang-undang itu telah menimbulkan rasa tidak puas hati golongan sekular Yahudi yang berfahaman Zionis. Mereka juga mendesak agar kerajaan Israel tidak melayan tuntutan Rabbi-Rabbi itu.
Kempen ini bermula pada Julai 1990.

Fatwa 3 : Wajib Menutup Aurat Bagi Lelaki dan Perempuan
Peraturan pakaian di Mea Sharim, daerah ultra-Orthodoks di Jerusalem amat ketat dan mesti mengikut lunas-lunas syariat agama Judais. Peraturan pemakaian yang ketat itu tertakluk kepada lelaki dan perempuan.

Lelaki
- wajib memakai baju berlengan panjang
- memakai stokin putih
- Berkasut penuh yang bertumit tinggi
- Berkot hitam
- Memakai topi hitam
- Tidak dibenarkan memakai rantai leher atau gelang tangan

Perempuan
- Memakai tudung kepala menutup keseluruhan rambut. Jika orang Islam dipanggil ‘anak tudung’.
- Tidak boleh memakai rantai leher yang keterlaluan
- Memakai baju berlengan panjang
- Memakai skirt panjang hingga bawah lutut
- Wajib memakai stokin
- Tidak boleh make-up wajah dengan berlebihan
- Diharamkan memakai pakaian yang berwarna garang dan menonjol yang boleh menarik perhatian lelaki.
Peraturan pemakaian bukan setakat ke atas masyarakat ultra-orthodoks sahaja, malah mereka juga melarang mana-mana individu yang memakai pakaian sekular agar tidak berjalan-jalan di kawasan mereka.

Fatwa 4 : Mengharamkan Pembakaran Mayat
Para Rabbi ultra-Orthodoks menentang keras proses pembakaran mayat yang sering diamalkan oleh agama-agama lain. Pembakaran mayat juga diamalkan oleh para penganut zionis di Israel.
Pada akhir tahun 2007, telah berlaku suatu kejadian kebakaran Chomotarium di Mea Sharim Pihak berkuasa tempatan percaya ia dilakukan oleh kumpulan ekstremis Ultra Orthodoks.
Semenjak Chomotarium itu dibina oleh kerajaan tempatan, ia sering menerima bantahan daripada penduduk Ultra-Orthodoks di Mea Sharim.
(Chomotarium = rumah pembakaran mayat)

Fatwa 5 : Mengharamkan Menyertai Tentera
Rabbi Orthodoks tidak menggalakkan anak-anak muda mereka menyertai agensi pertahanan kerana ia adalah amalan yang melibatkan keganasan. Penyertaan itu dianggap bertentangan dengan ajaran Taurat yang mementingkan kehidupan yang harmoni.

Fatwa 6 : Digalakkan menyimpan janggut dan misai
Amalan menyimpan janggut dan misai dikira amalan yang mendapat pahala dikalangan penganut agama Judais. Amalan ini bukan sahaja diamalkan oleh Orthodoks di Israel tetapi juga diseluruh dunia termasuk negara-negara arab.
Namun begitu, lelaki Yahudi Ultra-Orthodoks yang mempunyai janggut yang panjang, berpakaian kota hitam dan bertopi hitam amat dibenci oleh masyarakat Yahudi Sekular.
Sekiranya lelaki Ultra Orthodoks berjalan-jalan ke bandar Jerusalem atau Tel Aviv, mereka akan dipandang sinis dan sering menerima ejekan masyarakat setempat. Tindakan diskriminasi ini timbul ekoran anggapan bahawa amalan tersebut hampir menyamai amalan sunat umat Islam.

Fatwa 7 : Mengharamkan Penggunaan Handphone Berkamera
Para Rabbi Ultra-Orthodox peringkat tertinggi sepakat mengharamkan handphone berkamera digunakan oleh masyarakat Yahudi ultra-orthodoks. Bagi menghalang handphone berkamera dibeli, pertubuhan Ultra Orthodoks telah melarang kedai-kedai handphone di Mea Sharim menjual produk yang mempunyai kamera.
Tujuan pengharaman adalah untuk menjaga maruah dan keselamatan golongan wanita Yahudi Orthodoks dari terdedah kepada tingkahlaku-tingkahlaku tidak bermoral.
Bagi menghalang penularan jualan telefon berkamera di daerah kediaman Ultra Orthodoks, para rabbi mereka mendesak agar telefon khusus untuk Yahudi Orthodoks dicipta.
Bagi merealisasikan ‘fatwa’ mereka, para Rabbi Orthodoks telah menghantar surat memorandum desakan kepada CEO syarikat Mirs Communication iaitu Abrasya Brustyn. Syarikat ini adalah wakil tunggal penjualan handphone jenis Motorola di Israel.
Desakan yang dibuat ialah pihak pengeluar harus membuang fungsi kamera kecil pada telefon. Selain itu, telefon itu juga haruslah mempunyai filter (penapis) bagi sebarang “sexual contents” yang mudah dicapai di talian internet.
Akhirnya sebuah telefon yang digelar “Kosher Phone” dikeluarkan. Telefon yang mempunyai fungsi panggilan keluar-masuk, simpanan mesej teks, memori buku telefon dan fungsi-fungsi asas.

Fatwa 8 : Mengharamkan penjualan MP4 Player
Pemain MP4 diharamkan oleh pertubuhan-pertubuhan Yahudi Orthodoks kerana ia dikatakan boleh merosakkan akhlak penganut Judais khususnya golongan muda. Kempen ini dijalankan dengan cara mengedar poster-poster larangan membeli MP4.
Poster-poster kempen tidak sahaja diedarkan kepada masyarakat di Mea Sharim tetapi mereka juga turut berkumpul di kedai komputer di bandar tersebut. Bukan setakat itu sahaja, kempen diluaskan lagi melalui radio rasmi mereka iaitu Kointrass.
Menurut editor berita di Radio Kointrass iaitu Rabbi Henri Khan, mereka tidak kisah jika alatan moden itu hendak dijual tetapi mereka perlulah menjualnya di luar kawasan Orthodoks. Mea Sharim dihuni oleh 99 % Yahudi Orthodoks, jadi mereka tidak mahu pengaruh budaya luar merosakkan akhlak masyarakat mereka.

Fatwa 9 : Mengharamkan rakaman gambar secara terbuka
Masyarakat Yahudi Ultra Orthodoks tidak suka wajah dan tingkahlaku mereka diambil gambar atau dirakam menggunakan kamera video. Perbuatan tersebut dianggap menghina maruah komuniti mereka.
Situasi ini bagaimanapun hanya berlaku di Mea Sharim, Jerusalem dan tidak di lain-lain negara di dunia. Sesiapa sahaja yang mengambil gambar-gambar mereka kemungkinan besar akan dicederakan termasuk pelancong asing.

Fatwa 10 : Mengharamkan penubuhan negara Israel
Para rabbi orthodoks percaya penubuhan negara Israel adalah agenda jahat kerajaan Zionis yang dipimpin oleh Yahudi suku Ashkenazi dan Sephardi. Bagi para Rabbi Orthodoks, konsep ideologi Zionis tidak wujud di dalam agama Judais dan ia bukanlah ajaran sebenar Nabi Musa.

Fatwa 11 : Mengharamkan tingkahlaku Homoseksual dan Lesbian
Semenjak menularnya pengaruh ideologi Zionis di kalangan masyarakat Yahudi Orthodoks pada 1897 dahulu, para Rabbi juga bimbang akan gejala-gejala sosial yang dipromosikan oleh kerajaan Zionis.
Rabbi Dr. Aaron L. Mackler, profesor dari Pittsburg University telah membentangkan dengan panjang lebar kertas kerja berkenaan larangan homoseksual dan lesbian.
Kertas kerja beliau yang bertajuk “The Conservative Movement and Homosexuality : Finding a Middle Path”, menjelaskan mengapa setiap penganut Yahudi perlu berkahwin dan menjauhkan gejala homoseks dan lesbian.
Pada 1992, Comittee of Jewish Laws and Standards (CJLS) sebulat suara memutuskan akan perlunya setiap umat Yahudi yang beragama Judais mengelakkan sebarang aktiviti homoseks dan lesbian.
Namun begitu, kempen ini tidak berjaya. Umat Yahudi sejak dari zaman Nabi Lut memang sudah sebati dengan perilaku sejenis ini. Walaupun Bandar Sodom dan Gemorah sudah dimusnahkan oleh Allah. Darah hawa nafsu Syaitan itu tetap mengalir segar.
Akhirnya pada 2006, empat orang ahli jawatankuasa tertinggi CJLS sendiri telah meletak jawatan dan keluar dari CJLS kerana tidak senang dengan peraturan melarang aktiviti homoseksual dan lesbian ini.
Mereka ialah Rabbi Joel Roth, Rabbi Leonard Levy, Rabbi Meyer Rabinowitz dan Rabbi Joseph Prouser.

Kesimpulan
Walaupun golongan ultra orthodoks kelihatan begitu tegas mempertahankan hukum-hukum dalam Taurat, itu tidak bermakna mereka tidak mempunyai perasaan benci kepada Islam.
Selain itu, Agama Islam juga dianggap sebagai musuh utama kerana semakin ramai pemuda-pemudi Ultra Orthodoks di Mea Sharim yang kini memeluk Islam secara senyap-senyap.

Saturday, April 17, 2010

What a day..

Last night, i slept late at around 4.22Am..hoho..me, khai and sabah. we're telling stories among each other..about our experiences..

This morning, i woke up at 9.30,,missed subuh again..heheh..dunno what to do...i'd already set my alarm but still it doesn't affects me..haha..(my effort of setting the alarm is what important, am i right?YUP!)

Felt very heavy to get up to take a bath..because i have a talk on degree program at 9.00 AM..but we decided to go at 10.

As soon we arrived at Wisma, i saw a lot of people there waiting outside the room, i wonder why??haha

then somebody told us that the talk is for those who wanted to change their course are compulsory to attend the talk..S.H.I.T. di situ..pnat kot aku bgn pg..dh la x ckup tdo..

After we had our lunch at the 'Kedai Batu' located at the back of the Wisma, we went back home..then i went to Muadzam Shah Mosque for Jumaat prayer..(dh la kene jln kaki, pns2 lak tuh..aku tgh tunggu je bile aku nk ade kereta,,lmbat seyh nk naik degree..heheh).

Then me,khai went back to Wisma by safuan's motorcycle..together with Q and Shafiq..We went back to get our MUET's slip..there, i got to know who's in my group for MUET's speaking session..

My group>me, Sabah, Ajai and Wei ting

i'm afraid that i could not talk during that session..haha..u know that my english is sucks, if u ask me to write sure i can but if u ask me to speak, that's a problem..i managed to sit as candidate D..Mr. amirudin said that candidate D has the advantages compared to the other candidates..

i still didn't get it what's the advantages..hurm???any idea?(x pyh pikir la..)

P/s: the target is band 3 for the MUET..haha..sudah mencukupi..

Tuesday, April 13, 2010

Busy week..

I've changed..believe me?did u believe me?u must believe me..trust me..haha..the laughing is not showing that i lied to you but it is showing to you  a sort of sarcasm..(ye ke?)..

ok fine, i'd promised myself to be a hard-working person/student by doing all my assignments and tutorial and to sleep early and to wake up early as well.

i've tried to sleep early but the eyes are wide awake, what to do?i've tried to wake up early in the morning but the eyes won't open..that's the problem..i've tried to do my tutorial but Mun asks me to play guitar..that's just nice..
aku rase pointer aku jatuh la dis semester if prangai aku berterusan mcm ni..

but now, i wake up early in the morning and having Roti Bakar as for my breakfast.(pencapaian yg terbaik)

This week i think among of the busiest week, lots of assignments to do, midterms examination is just around the corner and i don't have the time to read..I HATE READING!!(as i've stated in my profile)..this semester is quite dull and boring because all of the subjects need us to read not calculate like my last semester.

Last Semester was extraordinary, i really missed that semester..haha..

other stories,,,,,,,
last week my dad bought a broadband, maxis.RM38 per month, he took the promotion package which is RM68 per month, RM30 is rebut for 5 months..today my dad message to told me that his broadband broke into pieces..haha..ape la abah ni..but never mind la,,his money what, not mine..haha..

i'd already told him that maxis is not fast like celcom in our hometown but he still degil..i don't know what to do..dh ckp suruh pulang sebelom abis 7-day trial, lrh dpt RM150 blk..now, "nasi sudah menjadi bubur".

THe enD..

Saturday, April 10, 2010

Off to KL..

I woke up late this morning as i was shocked and panicked when i saw the time is already 8.00am..my bus ticket was at 8.30am!! i'm totally late and already missed the uniten bus,, i cannot spend Rm5 for the taxi only for myself as you all know about my financial status,,i'm a bit broke right now and i have to do something,,

i've worked out 'something' which will recover my status like in the macroeconomics>trough to peak>economic expansion>haha..which later i will prevail it to you about it.

I asked Norizan to send me to the terminal------------------------

Izzah sat beside me in the bus, we talked non-stop until we arrived at KL. Later on we went to TS(times square).
Before that, i went for jumaat prayer while izzah waits me at KL sentral at the mosque inside a school(i think it is a secondary school). I stepped in and i've been distracted by a small voice said,"weyh2!!...", then i turned around and saw a man dressing a uniform like a guard, then he said,"bukak bag besar tu jap(slank indon)". Then, i opened my bag and he saw my bedak,deodorant,comforter and he said,"ok2..". He just went off just like that,,mcm fcuk..

DIE IGT AKU BWK BOM NK LETOPKAN SEKOLAH TU KE??

ORG GILA!
BANGANG NYE INDON!

After solat jumaat, i went to met izzah at KL sentral and we went together to TS..There, we managed to get another 2 shops..not confirmed yet..haha..then we take monorail to go to Bukit Bintang,,from the station we walked to Sg. wang. We felt very tired searching for the shops, then we decided to jalan2 je ah..

I'm hungry for chillis(recomended by khai), then canny told me there's chillis at the KLCC...so we went to KLCC by walking from the sg. wang and pavi..pnat seyh..



(bahase)setibanye kami di sana, ramai org la pulak..x jd la mkn..pastu kami mkn kat SUBWAY sudeyh..heheh(bwat pnat je jln2 kaki jauh2)

pastu dh kenyang,,balik..aku tiba di rumah kol 10Pm lebih..

Thursday, April 8, 2010

MUET exam..

Yesterday, i'd already checked when will be my speaking session for the Muet Exam, then i got on 12th May 2010..huhu..maybe you'll see it is still far from now, but for me it has came near like the day is tomorrow..

Maybe because i'm nervous about the exams, i'm only worried about the speaking, the other three are not so hard to do. My writing, listening and reading will be on 24th April 2010,,

ANOTHER  2 WEEKS FROM NOW!!cuak seyh...(hopefully that i pass the 3 obstacles..huhu)

kk,,cukup2..xyah pikir psl mende yg meng-anxious-kan..
---------------------------------------------------------

SONGS

for your information, i'd already found my old-favourite-band..haha..SKILLET..(if you've heard about it, but if you don't, ignore it).-thanks to Mun-(patut ah cm pnh dgr je skillet ni..last time i 'layan' when i was form 4..hahah


The following is my top 3 :


1. Cornatose
2. Whispers in the dark
3. Last Night (bru je lyn)




Other story,
Tomorrow morning, i will go back KL because i need to settle on my new business(so, hopefully i will find the best warehouse)

Monday, April 5, 2010

One after another..

i don't know what to do now,,i'm panicked(i can say that), geram, tension..haha..everything..

first, my mom's multi-cooker explodes out of nowhere....so sad..and something that made it explodes..someone..
i've told you a thousand times but you never listen, that's why..i said,"lap kering2 kuali tu before masak, sbb multi-cooker ni sensitive sket..".

so, due to this conversation, this tragic incident happened all of a sudden(not tiba2 la, but caused by someone).

the second thing is my lappy, one night Mun is using my laptop and in a few minutes, the lappy turned off all of a sudden..(haaa..ni bru leh kate secare tiba2..). then now, i have to go to Mun's house to on9...leceh gile..
I WANT MY LAPPY BACK!!damn..

the third one, my financial status..haish..i faced a really critical financial problem..everyday i limit my spending below than RM5..i tried to do that..but sometimes i overspend it..haha..sometimes, i eat maggi to fill in my empty tummy..

i'm so sad today..maybe until all my problems had settled, i will happy again..


p/s:...aku x sabar nk wat business yg bakal dilancarkan InsyaAllah next week nih..tunggu mase jek..klu ade nasib aku, mungkin rezeki aku akan bertambah,InsyaAllah..ini semua ujian dari Allah..aku redha dgn sng hati..ade hikmah di sebaik kejadian ni..

Saturday, April 3, 2010

Wa terkezut...

Today i woke up early and i went out to buy some breakfast to fill my empty tummy, :) Usually(not exactly the word)..aha..i think seldom is the best word..HA.HA. okk, back to the topic, seldom i go out for breakfast with my friend..but as for today i'm going alone as a friend of mine don't want to go out because he had a headache maybe because he slept late last night..so whatever la..

After eating nasi lemak infront of the TV, i fell asleep..haha..people said,"slalunye nasi lemak ni akan buat kite ngantuk dan otak akn jd lembab", but i don't really care about that because that's my favourite food..

i woke up again at 1 o'clock in the afternoon and i said,"siot ah, asl aku tertido ni??"..(u have been poisoned by the power of nasi lemak,haha).Maybe i fell asleep because i ate 2 bungkus of nasi lemak..heheheh..that's a lot..

At 5PM, i went out again to buy some food for my lunch(haha) at pasar malam..there i saw, a huge crowd near the pasar malam. I went there quickly as if there was a big event happening there(aku ske kalut sket)..then i saw a big snake, usually they called it Ular Sawa..Kt bwh ni bukan gmbar sebenar..lg besar kot yg aku nmpak tuh..



i said to my mind,"owh, ade pertunjukan rupenyer..igtkan ape td". All of a sudden, i saw a man giving the snake a glass of water for IT to drink..what a joke..have u seen a snake drinks a water when you ask IT to drink?(like a baby?)..the funny thing is the huge snake opened its mouth when the man ask IT to drink..haha..(nasib je kot, mungkin ular itu haus,haha)

The End